A SZAKÉRTŐ VÁLASZOL - MIÉRT NEM VISZ MAGÁTÓL SEHOVÁ?

A SZAKÉRTŐ VÁLASZOL - MIÉRT NEM VISZ MAGÁTÓL SEHOVÁ?

„Az a gondom, hogy a barátom magától nem visz sehová!
Ha mondom neki, az a válasza, hogy „hát találd ki, hová szeretnél menni, és menjünk!”.
Miért nem ő találja ki? Ő a férfi! Ha én gondolom ki, és én szervezem meg, az nem ugyanaz!
A barátommal régebb óta ismertük egymást. Egy társaságba jártunk, aztán egy közös nyaraláson összejöttünk. Tudom, hogy ő inkább otthonülő típus, de olyan jól esne, ha egyszer ő lepne meg mondjuk egy pár mozijeggyel. Nem nagy dolgokra gondolok!
Miért nem visz magától sehová? Már én érzem rosszul magam attól, hogy folyton ezzel jövök neki.”Kedves Levélíró,


Az a vágyad, hogy szórakozni szeretnél, teljesen helyénvaló. Az, amit tapasztalsz a barátod részéről, nem az odafigyelésének a hiányából fakadhat, sokkal inkább a beállítódásából, a habitusából, az elvárásaid pedig terhet róhatnak a kapcsolatotokra.
Ahhoz, hogy megértsük, mekkora elvárás is az egy otthonülő típusú embertől azt várni, hogy programokat szervezzen, érdemes lehet belehelyezkedni a helyzetébe és egy számára fontos, lényeges dologról, témáról beszélni, abban aktív szerepet vállalni annak ellenére, hogy számunkra az egyáltalán nem testhezálló.
Azért is lehet jó stratégia az elvárás helyett inkább adni, mert ezzel nem csupán viselkedésmintát közvetítünk a társunk felé, de több energiát is viszünk a kapcsolatba, amiből idővel több juthat vissza hozzánk, a kapcsolatot pedig magasabb szintre emelheti.
A szemrehányás, vagy a panaszkodás helyett érdemesebb olyasvalamibe energiát tenni, amiben megjelenik az empátia, a másik helyzetének megértése iránti vágy, a példamutatás, és a másiknak való örömszerzés motívuma egy új területen.


Fontos látni, hogy a férfiaknak évezredeken keresztül nem az volt a feladatuk, hogy a másik nem képviselőit szórakoztassák, hanem, hogy valamilyen magasztosabb ügyet, célt szolgáljanak, vagy azért akár az életüket áldozzák.  
A hölgyek szórakoztatása a férfiak életében általában addig tart - a trubadúr dalolgatás - amíg a megszerzési, az udvarlási fázisban vagyunk. Utána egy párkapcsolatban, egy házasságban, a szeretetünket, a férfiasságunkat nem a programszervezésen keresztül fejezzük ki.  
A férfinek van egy olyan archetípusa, mint pl. Odüsszeusz, aki elment Pénelopétól és 20 évig nem jött vissza, mert épp egy számára fontos ügyet szolgált – és ezt a felesége elfogadta. Természetesen azóta változott a két nem egymáshoz való viszonya, de fontos látni, hogy a férfi életcélja továbbra sem az, hogy szórakoztassa a nőt. Nem attól férfi a férfi, hogy programokat talál ki.
Sokfélék vagyunk ugyanakkor, így szerencsére van közöttünk olyan, akinek az életében nagyobb szerepet játszik a szórakozás.  Ha a Te barátod nem ilyen típus, akkor érdemes elgondolkodnod azon, vajon hosszú távon hogyan hat majd ez a kapcsolatotokra?


El kell fogadnunk, hogy vannak vágyaink, preferenciáink, és azt is el kell fogadnunk, hogy ezekben lehet eltérés a mindenkori partnerünkkel. Ha sikerül időben felismerni azt, hogy ez akadálya lehet a tartós együttélésnek, megóvhatjuk magunkat, és a másikat a frusztrációtól, a csalódástól.
Ha Neked tehát fontosak a programok, és a szórakozás, akkor érdemes lehet olyat választanod, akivel hasonlóak a nézeteitek. Természetesen az is elképzelhető, hogy a barátodnak olyan értékei vannak, melyek mellett az a számodra zavaró tény, miszerint otthonülő típus, eltörpül. Ebben az esetben el kell fogadni, hogy ő nem fog programokat szervezni, azokon szívesen részt venni, viszont meg lehet próbálni a többi értékét előtérbe helyezni, megvilágítani, azokra építeni.
Ne várjunk olyat, ami a másik számára teljesíthetetlen.
A magas elvárás garancia a csalódásra.
Vannak helyzetek, amikor le kell mondani az elvárásokról, meg kell gyászolni, továbblépni, és örülni annak, ami van. Kimondani, hogy az én barátom – a férfi, akivel együtt akarok lenni – nem képes programokat szervezni, és magától nem fog elvinni sehová, számos olyan értéke van azonban, ami miatt én vele akarok lenni.
A vágyakat persze ki lehet fejezni, és meg lehet elégedni a kevesebbel. Ki lehet mondani, hogy konkrétan mit szeretnénk, és meg lehet elégedni azzal, ha ezt a férfi pl. havonta egyszer teljesíti. Elvárni azonban, hogy magától jusson eszébe mozijegyet venni – főként mikor ez nem az ő igénye, hanem a Te kimondatlan vágyad – nem célravezető stratégia.


Összességében tehát azt érdemes eldöntened, hogy mennyire fontosak számodra a vágyaid, illetve a barátod azon értékei, melyek miatt szereted őt és együtt vagytok.
Ha szeretnéd, egy személyes találkozó keretében beszélhetünk még erről.

Üdvözlettel,
Elemér


Bizonytalan vagy önmagadban, kettőtökben? Párkapcsolati problémával küzdesz? Tanácsra volna szükséged?
Élő Elemér a Beauty Coaching párkapcsolati szakértője Neked is válaszol!
Írj email-t az info@beautycoaching.hu címre, vagy keress bennünket elérhetőségeinken, és kérj időpontot személyes konzultációra.

Beauty Coaching - Változz át!