A SZAKÉRTŐ VÁLASZOL - IDŐRE VAN SZÜKSÉGE. EZ MIT JELENT?

A SZAKÉRTŐ VÁLASZOL - IDŐRE VAN SZÜKSÉGE. EZ MIT JELENT?

„Tavaly szeptemberben ismerkedtünk meg, és szinte azonnal jött az a bizonyos szikra! Nagy hévvel indult a kapcsolatunk, aztán most tavasszal történt valami. Megváltozott a viselkedése. A semmin is képes volt veszekedni, folyton bűntudatot keltett bennem olyan dolgok miatt, ami meg sem történt. Egyre többször volt féltékeny.
Amikor beszélni akartam vele erről, folyton hárított, fáradtságról beszélt, kerülte a dolgot. Nyár végén aztán kibukott belőle, hogy ezt így nem tudja tovább csinálni. Azt mondta szeret, nem akar elveszíteni, de időre van szüksége. Ez mit jelent?
Próbáltam tiszteletben tartani a kérését, és nem keresni, de ha én nem keresem, pár nap múlva ő hív, vagy ír, hogy mi van velem. Akkor most velem akar lenni, vagy nem? Ha ezt szóba hozom, mindig azt mondja, hogy ezt nem lehet benne sürgetni. Ő sem tudja, még a választ, nekem viszont elviselhetetlen ez a bizonytalanság.”Kedves Levélíró,

Vannak olyan esetek, amikor egy férfi vagy nő nem képes szakítani. Ilyenkor olyan helyzeteket teremt, melyben a másik fél kénytelen szakítani. Úgy szeretnénk eltávolítani magunktól a másikat, hogy közben nem akarjuk őt direkt bántani – miközben a viselkedésünkkel indirekt módon folyamatosan bántjuk. Olyan helyzetbe hozzuk, amiben rosszul érzi magát.
Vannak a kultúránkban elfogadhatóbbnak illetve kevésbé annak gondolt eszközeink arra, hogy a másikat megbántsuk. A másikban bűntudatot kelteni, vagy vitát gerjeszteni az elfogadhatóbb kategória. Ez nyilvánvalóan nem helyes viselkedés, ettől azonban még számos férfi alkalmazza ezt alternatív szakítási módként.
Félünk attól, hogy megbántjuk a másikat, és félünk, hogy olyan képet festünk magunkról, ami nem vonzó. Így aztán nem állunk a párunk elé, és mondjuk azt, hogy elfáradt a kapcsolat, vagy elmúlt a szerelem, ezért szeretnénk szakítani.
Mit jelenthet tehát az, hogy időre van szüksége? Leginkább azt jelentheti, hogy vége.
A barátod már valószínűleg nem akar Veled lenni, de ezt direkt módon nem tudja kimondani.
Ez persze még mindig jobb, mintha továbbra is olyan helyzeteket teremtene, ami miatt rosszul érzed magad, ami gyötör. Ady Endre Héja nász az avaron c. versét juttatja eszembe:
"Ez az utolsó nászunk nékünk:
Egymás húsába beletépünk
S lehullunk az őszi avaron.”

S hogy miért keres néhány naponta? Bűntudata van, ezért azt szeretné hallani, hogy jól vagy.
Ha tudná, hogy Veled minden rendben, akkor nem keresne – megnyugodna. Ilyenkor mi férfiak szeretnénk felmenteni magunkat, és azt érezni, hogy nem okoztunk nagy kárt. Ez persze egyfajta önzés.
A helyzet tehát, amiben most érzed magad, nem ad okot a bizonytalanságra, mert az, amit a barátod mondani szeretett volna, csak nem képes rá, az egy „nem”.
Esetleg, ha utána meggondolja, akkor lehet újrakezdeni ezzel az emberrel egy kapcsolatot, mert a változás lehetséges, nagyon nagy hiba volna azonban a változásra várni. Ha felhív azzal, hogy mégis rájött, hogy Téged akar, akkor azt meg lehet  fontolni, és onnantól az egész kapcsolatot egy új alapra helyezve döntést hozni, hogy ez jó, vagy nem jó.
Most azonban úgy tűnik számomra, hogy nem erről van szó. Az, hogy pár naponta felhív, valószínűleg azt jelzi, hogy meg akarja nyugtatni magát, és ha valami elterelné a figyelmét, vagy biztosan tudná, hogy Te jól vagy, akkor nem keresne. Egyszerűbb tehát szakításként elkönyvelni azt, ami történt.
Bízom benne, hogy tudtam segíteni a bizonytalanságod oldásában.

Üdvözlettel,
Elemér

Bizonytalan vagy önmagadban, kettőtökben? Párkapcsolati problémával küzdesz? Tanácsra volna szükséged? 
Élő Elemér a Beauty Coaching párkapcsolati szakértője Neked is válaszol!
Írj email-t az info@beautycoaching.hu címre, vagy keress bennünket elérhetőségeinken, és kérj időpontot személyes konzultációra.

Beauty Coaching - Változz át!